Template voor de Eisenhower matrix

matrix eisenhower

Het zou best kunnen dat je wat moeite hebt met het realiseren van je doelen en dromen. Je weet wat je wilt, maar het lukt je niet helemaal om het te behalen. Soms is het moeilijk om keuzes te maken voor bepaalde zaken die veel aandacht vragen. Als je deze moeite ervaart, kunnen modellen een goede oplossing voor je zijn. Deze modellen kunnen je helpen met he realiseren van je doelen die misschien nét te weinig aandacht krijgen omdat deze aandacht gaat naar bepaalde taken. Alleen zijn deze taken niet zo belangrijk als het behalen van je doelen, en we moeten leren om die 2 termen goed te kunnen onderscheiden. Heb je ooit al eens gehoord van de Eisenhower matrix? Dit model zou jou kunnen helpen om belangrijke zaken voorop te zetten, zoals het behalen van die doelen.

matrix eisenhower

De Eisenhower matrix

Simpel gezegd is de Eisenhower Matrix, ook wel de Urgent-Important Matrix genoemd, is een model waarmee je inzicht krijgt in wat je prioriteiten zouden moeten zijn en wat niet. Het helpt je met het inzien waaraan jij de meeste tijd en aandacht in zou moet steken. De matrix bestaat uit 4 kwadranten met diverse werkstrategieën:

  1. Urgent en van belang: nu doen
  2. Niet urgent maar wel van belang: zet ‘m op je to-do lijstje
  3. Urgent maar niet van belang: delegeer
  4. Niet urgent en ook niet van belang: Kan later ook

Via deze matrix kun je taken en doelen van elkaar onderscheiden en zien wat op dit moment de meeste aandacht verdient.

De matrix is bedacht door ene Dwight D. Eisenhower. Eisenhower was de 34e president van de Verenigde Staten in de jaren 50/60. Een tijdje voordat hij president werd, was hij actief in het Amerikaanse leger als generaal. Ook was hij opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten tijdens WO2. Uiteindelijk werd hij ook eerste opperbevelhebber van de NAVO, waardoor hij continu moeilijke beslissingen moest nemen over welke taken hij het meest aandacht aan moest geven per dag. Dit leidde tot de uitvinding die we op de dag van vandaag nog steeds kennen: de Eisenhower Matrix. Matrix Eisenhower is toen der tijd dus ontstaan en dit helpt ons nog steeds.

Lees ook:  Hoe creëer je meer online zichtbaarheid voor je bedrijf?

Uitgelicht

Recent

3 tips voor het optimaliseren van batterijduur op verschillende apparaten

Een gids voor het efficiënt opruimen van bouwafval na een verbouwing

Hoe maak je een kamer geluidsdicht?

Tips om je tuin een upgrade te geven

© Templatetips
- 2024