De risico’s over het werken met gevaarlijke stoffen

Pika

Werknemers die met gevaarlijke stoffen werken, lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en ongelukken op de werkvloer. In dit artikel gaan we dieper in op de risico's van het werken met gevaarlijke stoffen en wat bedrijven kunnen doen om hun werknemers te beschermen.

Gezondheidsrisico’s

Een schadelijke stof kan gezien worden als een stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens en milieu. Dit kan variëren van chemische stoffen en pesticiden tot asbest en verf. Dit kunnen stoffen zijn die verpakt zijn, maar ook stoffen die vrij kunnen komen. Neem als voorbeeld hiervan lasrook, hout, kwartstof en dieselmotoremissie.

De risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen zijn afhankelijk met verschillende factoren zoals de aard van de stof, de blootstellingduur en de manier waarop de stof wordt gebruikt. Sommige stoffen zijn acuut giftig en kunnen direct schade aanrichten en sommige stoffen veroorzaken op langere termijn gezondheidsproblemen.

De gezondheidsrisico's van het werken met gevaarlijke stoffen zijn divers en kunnen variëren van irritatie van de luchtwegen en huid tot kanker en ernstige longziekten. Werknemers die in aanraking komen met gevaarlijke stoffen kunnen last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en ademhalingsproblemen. Het begint daarom al bij een adequate verpakking. Lees hier meer over de rol van verpakking bij het waarborgen van veiligheid.

Maatregelen werkgever

De werkgever heeft ook allemaal wettelijke verplichtingen als een bedrijf werkt met gevaarlijke stoffen. Los van deze wetten is het als werkgever ook handig als je extra protocollen en regels instelt die je personeel moet volgen als er iets fout gaat. Hierdoor weet elke medewerker precies wat er gedaan moet worden wat de kans op letsel of gezondheidsproblemen flink verminderd.

Lees ook:  Een snelle en comfortabele rit nodig? Boek een taxi in Den Haag!

Het is ook belangrijk dat je de benodigde beschermingsmiddelen draagt. Stel er gebeurt iets wat niet de bedoeling is dan zorgen je beschermende kleren, schoenen of handschoenen ervoor dat je geen letsel oploopt. Verder dient ook elke medewerker geïnformeerd te zijn over de gevaren van elke gevaarlijke stof waar mee wordt gewerkt.

Daarnaast is een werkplekinstructiekaart ook een handige tool om op de werkplek te hebben. Dit zorgt ervoor dat er goed gekeken kan worden welke stoffen waar aanwezig zijn op de werkplek. Dit zorgt voor een heel snel, up to date overzicht waarop je precies kunt zien waar op het moment mee gewerkt wordt. Pika is een bedrijf dat zo een gevaarlijke stoffen app ontwikkeld heeft. Pika biedt veiligiheidinstructiebladen, werkplekinstructiekaarten en een app die dit overzichtelijk maakt aan. Dit is een gemakkelijke manier om je werplek veiliger te maken.

Ga je nou binnenkort verhuizen? Dan komt dit ook zeker aan bod. Lees hier alles over een succesvolle verhuizing.

In het kort

Hethet werken met gevaarlijke stoffen brengt grote risico's met zich mee voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Bedrijven moeten zich bewust zijn van deze risico's en de juiste maatregelen nemen om hun werknemers te beschermen. Goede voorlichting, persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsprocedures zijn hierbij essentieel.

Wil je meer informatie over het motiveren van je personeel? Lees dan nu onze blog hierover!

Uitgelicht

Recent

Het creëren van de perfecte trouwuitnodiging: verschillende templates

Typografie in reclame: tips en tricks

Tips voor het ontwerpen van goede verpakkingen

3 tips voor het optimaliseren van batterijduur op verschillende apparaten

© Templatetips
- 2024