Hoe schrijf je een leuke persoonlijke blog? 4 tips
Er zijn genoeg redenen om vandaag nog een persoonlijke blog te beginnen. Misschien vind je het belangrijk om in eerste instantie jouw gevoelens en ervaringen kwijt te kunnen, maar het is ook belangrijk om de blogs leuk te maken voor je lezers. Wanneer je de volgende tips volgt, hangen de lezers aan je lippen.
1.Lezers first, schrijver second
Meteen even een reality-check: er zijn mensen die je blogs lezen, dus bedenk van tevoren wat je er in wilt zetten. Wil je dat je blogs veel worden gelezen? Dan moet je je in de lezer verplaatsen. Wat zou de lezer van jouw blog leuk of interessant vinden om over te schrijven? Als jij te maken hebt met een ziekte en je ervaringen wilt delen over prothese ondermode, dan kan het helpen om dat als uitgangspunt te nemen. Lezers zullen het dan minder interessant vinden om te lezen over wat je gaat koken die avond.
2.Ontwikkel je schrijfstijl
Het is goed om een eigen schrijfstijl te ontwikkelen. Hierbij spelen een paar dingen mee: zinsopbouw, stopwoordjes en de vorm van de blog. Wanneer je deze ontwikkelt, gaan mensen herkennen dat jíj de schrijver bent. Hierdoor zullen ze ook vaker wat van jou willen lezen. Ga je voor persoonlijk, dan is het aan te raden om al je blogs persoonlijk te maken. Maak je een zakelijke blog? Dan past daar een iets formelere schrijfstijl beter bij. Zoals je merkt, staat ook hier weer de doelgroep centraal. Op blogs zijn foto’s en video’s een mooie aanvulling. Zorg dat deze ook in hetzelfde jasje worden gegoten en matchen met jouw blog.
3. Durf kritisch te kijken
Het is niet aan te raden om álles online te gooien en wel om verschillende redenen. Ten eerste ga je natuurlijk kijken of er geen fouten in je blog staan. Heb je een persoonlijke blog, dan gaat het vooral om spellingsfouten. Ben je niet zo’n kei in taal? Laat dan iemand anders je blog nalezen. Is je blog zakelijk, dan moet de inhoud ook helemaal correct zijn. Geef je onjuiste informatie over bijvoorbeeld prothese ondermode, dan zullen belangrijke lezers snel afhaken. De vraag die je moet stellen nadat je de blog hebt geschreven is: zou ik deze blog zelf willen lezen en waarom wel/niet?
4. Wees jezelf
Deze lijkt misschien tegenstrijdig aan de eerste, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ja, je schrijft voor je lezers, maar ook voor jezelf. Wees bijvoorbeeld eerlijk over wat jij van iets vindt en benadruk dat. Heb je te maken met een ziekte, dan vinden mensen het vaak fijn om te lezen hoe het met jou gaat en hoe je met bepaalde situaties omgaat. Ben je op straat gescout als model en mag je binnenkort de hele wereld over reizen? Geef mensen dan een kijkje achter de schermen. Je mag ook gerust vertellen wanneer het niet oké met je gaat (let natuurlijk wel op als je te maken hebt met opdrachtgevers). Natuurlijk moet je daar ook rekening mee houden wanneer je een WordPress website maakt voor je eigen bedrijf.
Het is ook niet erg als je een afwijkende mening hebt. Dat is juist interessant om over te lezen. “Waarom moet iedereen een schooluniform dragen’ is bijvoorbeeld opvallender dan nog een blog over het ontwikkelen van een eigen kledingstijl. Juist door jezelf te zijn én te weten wat jouw lezers willen lezen, bereik je het juiste publiek en zet je mensen aan het denken.