3 tips voor duurzaam ondernemen

duurzaam ondernemen

Bij duurzaam ondernemen gaat het erom dat een onderneming bewust is van de vervuiling die het met zich meebrengt en passende acties neemt om deze vervuiling te minimaliseren. Maar bij duurzaam ondernemen draait het ook om op een actieve manier daadwerkelijk een steentje bijdragen aan een groene wereld. En dat kan, gelukkig, op heel veel manieren! Iedere grote of kleine onderneming kan zich inzetten om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Er kunnen relatief kleine en eenvoudige stappen worden genomen, maar er kan ook groots worden gedacht om daadwerkelijk het verschil te maken. Ben je benieuwd hoe je met jouw onderneming kan bijdragen aan duurzaamheid? Hieronder lees je 3 tips voor duurzaam ondernemen die iedereen kan toepassen.

Groene energie

Een mooie stap in het duurzaam ondernemen is het opwekken van eigen, groene energie. Als jij een kantoorpand hebt of misschien wel vanuit thuis bezig bent met je onderneming, kijk dan eens goed naar de manier waarop je energie opwekt. Het is tegenwoordig namelijk heel eenvoudig om zelf je eigen groene energie op te wekken en deze te gebruiken binnen particuliere of zakelijke panden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met zonnepanelen. Twijfel je over welke zonnepanelen het beste bij je passen? Of je nu op zoek bent naar zonnepanelen in Amsterdam of in Enschede, er is altijd wel een zonnepaneleninstallateur te vinden in de regio. Informeer vooral eens naar de mogelijkheden, want het opwekken van energie door middel van zonnepanelen maakt jouw onderneming meteen een stuk duurzamer.

Afval

Nog een relatief eenvoudige stap om bij te dragen aan duurzaamheid, die zowel grote als kleine ondernemingen uit kunnen voeren, is het scheiden van afval. Je kunt verschillende soorten afval scheiden, denk bijvoorbeeld aan GFT (groente-, fruit- en tuinafval), glas, plastic, papier/karton, batterijen en petflessen.

Lees ook:  Eigen online foodbusiness starten? Zó doe je dat

Lokaal

Wist je dat lokale samenwerkingen een stuk duurzamer zijn dan samenwerken met grote (internationale) partijen? Door met lokale partners samen te werken zijn de lijnen en distributie korter. Dit heeft verschillende voordelen, zoals bijvoorbeeld een vermindering van de CO2-uitstoot. Soms is het niet altijd mogelijk om lokaal in te kopen. Als jij bijvoorbeeld een Scandinavische meubelshop wilt beginnen, wil je natuurlijk wel dat de producten zo dicht mogelijk vanuit de oorsprong komen. Maar ook hier zijn duurzame oplossingen voor. Laat bijvoorbeeld niet alle producten met het vliegtuig komen, maar ga op zoek naar duurzamere manieren. Er zijn gelukkig heel veel mogelijkheden. Daarnaast is het voor lokale partijen natuurlijk ook fijn om elkaar te steunen want dit verhoogt de verbinding in de samenleving. Win-win situatie dus!

Ben jij met bewust bezig met duurzaam ondernemen? Deze tips helpen je op weg. Ook als je geen eigen onderneming hebt, kun je wel duurzaam leven. Wees bewust van de impact die jij hebt op het milieu want zo kun je bepaalde aanpassingen maken waardoor je bijdraagt aan een groene wereld.

Meer blogs lezen? Lees dan ook 'Tips om je tuin digitaal te ontwerpen'

Uitgelicht

Recent

De perfecte preventieflyer

Evenementenplanner templates

Het creëren van de perfecte trouwuitnodiging: verschillende templates

Typografie in reclame: tips en tricks

© Templatetips
- 2024