Wat jij moet weten voor je supplementen gaat verkopen
Tegenwoordig zijn steeds meer jongeren te vinden in de sportschool. Slimme ondernemers hebben dit natuurlijk in de gaten. Dat is de reden dat er steeds meer webshops te vinden zijn waar supplementen worden aangeboden. Het starten van een webshop met voedingssupplementen lijkt dus vrij eenvoudig, maar is dat wel echt zo? Wij vertellen jou waar je rekening mee moet houden wanneer jij supplementen wilt gaan verkopen.
De consument moet beschermd worden
Wanneer jij naar de sportschool gaat om gespierder te worden, dan zul je ver gaan om dit doel te kunnen realiseren. De progressie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals: voeding, rust en de trainingen. Voor een hoop mensen is het lastig om gedisciplineerd te blijven trainen. Slimme verkopers proberen jouw supplementen aan te bieden die jou helpen gespierder te maken. Maar klopt dit wel wat zij op hun website beloven?
Voor dat je zomaar begint met het nemen van een supplement kun je je eerst een aantal dingen afvragen. Is de aanbieder van de supplementen wel betrouwbaar? Zijn de ingrediënten daadwerkelijk in het supplement? Bevat het supplement geen verboden of schadelijke middelen? Je kunt je dus voorstellen dat jouw gezondheid mogelijk in gevaar komt door supplementen die jij zomaar online besteld.
Elk jaar komen er nieuwe supplementen op de markt met nieuwe combinaties van stoffen. Jaarlijks worden er verschillende supplementen onderschept met verboden of schadelijke ingrediënten. Een supplement dat onlangs op de markt te vinden is, is SARMS. Dit supplement zou bijdragen aan betere prestaties in de sportschool. Voor het product daadwerkelijk verkocht mocht worden, moest het eerst gecontroleerd worden volgens strenge wet- en regelgeving.
Hoe streng is de controle in Nederland?
In Nederland houdt de NVWA zich bezig met het controleren van producten die verkocht worden in Nederlandse webshops. Zij beoordelen volgens de wet- en regelgeving of het product wel of niet verkocht mag worden. Sinds 2021 wordt er ook strenger gekeken naar de verkoop van supplementen. Zo proberen zij zoveel mogelijk te voorkomen dat consumenten risico lopen of misleid worden.
Bedrijven die zich niet houden aan deze regelgeving riskeren hoge boetes. Nederland dient een lijst op te stellen met verboden stoffen. Op deze manier verschaffen zij duidelijkheid voor de NVWA.
Ontwikkeling bij online verkoopplatformen
Ook grote verkoopplatformen gaan strenger controleren op de verkoop van supplementen. Het grootste voorbeeld is Amazon US. Zij maakten bekend dat het beleid voor voedingssupplementen wordt aangescherpt. Aanbieders van supplementen moeten bepaalde certificaten kunnen aantonen voor zij supplementen mogen aanbieden op het verkoopplatform. Op deze manier zijn de consumenten extra beschermt en dekt het online-verkoopplatform zich in tegen eventuele schadeclaims.