Je eigen boekhouding doen!
Als je een bedrijf hebt dan zal je vast wel weten dat er maar weinig eigenaren hun boekhouding zelf doen. Meestal hebben ze daar een boekhouder voor. Echter heb jij misschien als startend bedrijf nog geen middelen om je boekhouding te laten doen of je wilt graag controle houden over je eigen financiën. Als je het namelijk door een externe partij laat doen, dan weet je altijd pas achteraf hoe je er financieel voor staat. Niet zo ideaal dus. Als je je eigen boekhouding doet bespaar je je dus niet alleen geld, maar heb je ook nog eens meer controle over je bedrijf. Dit klinkt natuurlijk makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Daarom zijn hier een paar tips om jouw boekhouding zo efficiënt mogelijk te laten verlopen zonder lastige rekenschema of uren bonnetjes zoeken.
Bewaar je bonnetjes
Het aller belangrijkste om te doen als je je eigen boekhouding gaat doen is het bewaren van bonnetjes. Zorg ook dat deze netjes geordend bij elkaar zitten. Het is een kleine moeite om facturen en bonnetjes direct goed op te slaan terwijl het je enorm veel scheelt als je de boekhouding gaat doen.
Betaal niet met contanten
Contanten zijn het aller moeilijkste om bij te houden. Je betaalt misschien iets snel contant en je vergeet een bonnetje. Dan is het al lastig om te bewijzen dat die aankoop echt heeft plaatsgevonden. Zorg dus dat je alles via de bank betaald. Zo heb je niet alleen een duidelijk overzicht van je administratie, maar ook nog een back-up Als je misschien een bonnetje bent verloren.
Werk tussentijds de administratie bij
Ga niet steeds wachten tot het laatste moment met het invullen van de administratie. Neem tussentijds de tijd om af en toe even je inkomsten en uitgaven bij te werken. Dit scheelt ook in het terug halen van transacties. Vaak weet je binnen een maand nog wel wat en waarom je iets hebt gekocht. Twee maanden later wordt het al lastiger en op het moment dat het einde van de btw-periode in zicht komt ben je het misschien alweer helemaal vergeten. Zorg dus dat je tijdig alles in orde maakt. Zo voorkom je een hoop zoek en denkwerk!